Algemene informatie over het Coronavirus

Sinds december 2019 is het Coronavirus in het nieuws. De eerste besmetting vonden plaats in de Chinese stad Wuhan. Daarna verspreidde het virus zich in rap tempo over de wereld. Ter vergelijking: dit artikel schrijven we in de loop van 6 april 2020. In dit artikel willen we je informeren over waar je informatie vind over de huidige stand van zaken in deze Coronacrisis, wat nieuwe Coronawoorden zijn en geven we enkele synoniemen voor het Cornonavirus.

Livekaarten en tabellen 

Per vandaag is de situatie in de wereld als volgt: 1.197.305 mensen zijn besmet en 64.601 mensen zijn overleden aan dit virus. In Nederland zijn per vandaag 16.627 mensen besmet en zijn 1.651 overleden aan dit virus in Nederland. 

Een actuele stand van het aantal ziektegevallen en doden is te zien op vele kaarten en livetabellen. O.a. op de sites van: 

Cornonawoorden 

Er zijn door de coronacrisis heel veel nieuwe woorden bijgekomen en bestaande woorden zijn nieuw leven in geblazen. Een bezoekje aan de site van de Taalkbank is de moeite waard. Een paar mooie voorbeelden van woorden die tijdens de Coronacrises veel gebruikt worden zijn: 

Anderhalvemetereconomie, anticoronafeest, balkonnade, besmettingshaard,  COLD, coronaboete,   Coronacrimineel, deurbeleid, ellebooggroet,  FaceTimevisite, handgel , ic-patiënt, iPad-zuster, kuchscherm, lockdownkilo, niesscherm, onthamsteren, quarantainehotel , Skypeborrel, thuisquarantaine, virologie, vleermuisvirus, voetkus, wc-papierschaamte, zorgheld, zwaaibezoek 

Hoe wordt het coronavirus ook wel genoemd?  

De naam Coronavirus komen we momenteel het meest tegen in de media. Sommige mensen, media, deskundigen spreken ook van: