Wat is het Coronavirus en waar komt het vandaan?

Er zijn vele soorten virussen. Het virus wat momenteel de wereld in z’n ban houdt is het Cornonavirus.  In dit artikel beantwoorden we de vraag wat is het Coronavirus en waar komt het vandaan?

Wat is eigenlijk een virus? De Wikipedia omschrijft een virus als volgt:   

“Een virus is een microscopisch klein deeltje dat bestaat uit erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel. Virussen worden pas biologisch actief als zij cellen van levende organismen binnendringen.  Virussen hebben geen eigen voortplantingsapparaat en geen eigen stofwisseling. Ze zijn daarom volledig afhankelijk van gastheerorganismen. Virussen voldoen niet aan gebruikelijke criteria voor de definitie van leven. De diameter van een virusdeeltje is tussen de 20 en 300 nanometer. Hierdoor is een virus niet met een gewone microscoop te zien. Dat kan wel met een elektronenmicroscoop. “ 

Door virussen kun je ziek worden. In een gastheer (zoals de mens) kunnen virussen zich snel vermeerderen. Als je besmet bent geraakt met een virus kun je binnen enkele dagen klachten hebben. Door kleine druppeltjes bij hoesten of niezen of door contact met oppervlakten (bijvoorbeeld de handen) waar het virus op zit kun je besmet raken. 

De herkomst van virussen is niet altijd bekend. Virussen worden dagelijks bestudeerd door o.a. virologen en microbiologen. Wat over corona bekend is dat het een zogeheten zoönose is. Een zoönose is een  een ziekte die van dieren kan overspringen op mensen.  Het Coronavirus is zo’n zoönose. Ook Ebola, BSE en de pest zijn zoönosen.  

Is corona vergelijkbaar met andere virussen? 

Op de site van scientias vonden we een interview over de herkomst van Corona met Special Professor Emerging en Zoonotic Viruses dr. Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen. Hij onderzoekt dit soort virussen al 20 jaar. In dit interview zegt hij: “De term COVID-19 voor de ziekte wordt vooral gebruikt door de WHO, maar wij spreken liever van SARS Coronavirus 2. Het virus lijkt namelijk sterk op SARS uit 2003, maar dan gemuteerd in een versie die veel makkelijker en sneller van mens op mens wordt doorgegeven. Ter vergelijking: SARS werd in 2003 pas na 4 maanden door de Chinese autoriteiten geïdentificeerd en daarna alsnog succesvol onder controle gebracht. SARS Corona 2 werd na 1 maand al volledig geclassificeerd. En besmette alsnog veel meer mensen. Overigens hebben ze deze zaken nu veel beter op orde in China.”  

Wie is de oorspronkelijke drager van het Coronavirus? 

Op de site van scientias lezen we verder. “Van der Poel kan met grote waarschijnlijkheid de oorspronkelijke drager van het virus duiden. Dat is de inderdaad vaker genoemde vleermuis. “Wij denken aan de Chinese Hoefijzervleermuis. Daar hebben we het virus inderdaad nog niet bij aangetroffen, maar wel virussen die een zeer grote gelijkenis vertonen. Ook SARS 2003 komt bij dit diertje vandaan. Overigens zijn we niet ziek geworden van contact met deze vleermuis. Dat is een misverstand. Sterker nog, een dier zoals dit, is het reservoir. Het reservoir leeft met het virus en wordt daar zelf hoogstwaarschijnlijk niet ziek van. In zijn natuurlijke omgeving geeft het reservoir het virus door aan een zogenaamd gastdier. Dat kan door bijten zijn, maar ook via ontlasting of bloed. Wie het gastdier was van SARS Corona 2, weten we nog niet zeker. In het geval van SARS 2003, was dat de civetkat en we denken ook dit keer aan een soortgelijk dier.”